Monumenten van papier en karton, een verrijkende samenwerking

“Monumenten van Papier en Karton” door Jacques De Ro

Vandaag bracht de post mij een mooi pakje, een boek waaraan ik ook een kleine bijdrage mocht leveren betreffende de avontuurlijke fotograaf Albert Jean Leopold Eyckermans, een heel ver familielid.

Monumenten van Papier en Karton. De moderne geschiedenis van Geraardsbergen op maat van papiermakers, drukkers en fotografen van Jacques De Ro is een uitgave van Gerardimontium, de Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis.

De auteur contacteerde mij in oktober 2010 via een commentaar op mijn artikel Fotograaf A.J.L. Eyckermans 19de eeuw, Réunion. Ik ben toen intensief op zoek gegaan naar nog meer informatie over deze fotograaf, het leverde mij heel wat aangename contacten op over de hele wereld.

Zo kon ik contact leggen met Dennis Lamaison, afkomstig van Réunion maar wonend in Frans Guyana, en de auteur van Les premiers photographes et la société réunionnaise een eindwerk aan de Université de la Réunion uit 1999. Mr. Lamaison was zo vriendelijk om zijn eindwerk in te scannen en door te mailen, wat een schat aan informatie opleverde over de context van de fotografen op Réunion en over Eyckermans in het bijzonder.

Claude Mignard uit Réunion, een ander commentator op mijn oorspronkelijk artikel, was zo vriendelijk om scans te sturen van 7 foto’s van Eyckermans in zijn bezit.

Voor genealogische informatie en familiebanden kon ik terecht op http://www.genealogie-reunionnaise.org (deze website is helaas opgedoekt in 2013) en bij Thierry Lakermance, genealoog en een heel ver familielid van zowel de fotograaf als van mezelf, die ook een foto van Eyckermans op zijn website heeft staan. Ik kende zijn website al lang en hij de mijne ook, zo bleek nadat ik contact opnam. Sindsdien heb ik met Thierry een goed contact over ons onderzoek en onze gemeenschappelijke, maar zeer verre, familiebanden.

Spotprent Eyckermans uit La balance et Le Capricorne.

Ondertussen deelde Mr. De Ro de bevindingen uit zijn eigen onderzoek in Geraardsbergen, o.a. in de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en andere archieven. Hij ontdekte toevallig ook een nog onbekende foto gemaakt door Eyckermans in Geraardsbergen, een periode waarvan we tot dan slechts 1 afdruk van slechte kwaliteit hadden.

Er duikt nog een foto van hem op in het boek Anthology of African and Indian Ocean photography uit 1998. In L’astronomie uit 1884 vinden we een reproductie van Eyckermans’ “komeetfoto”. En in La Balance et le Capricorne. Histoire de la Justice dans les Mascareignes, van Jacques Tabuteau uit 1987, vond ik zelfs een spotprent die vormgegeven is als een foto van Eyckermans.

Zo kreeg het levensverhaal van Albert Eyckermans geleidelijk aan meer en meer vorm, het artikel zoals je het nu kan lezen en het stukje Een fotograaf op de vlucht op p. 241 in het boek zijn het resultaat van al die samenwerking. Voor geïnteresseerden in de 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse fotografie is het deel over de fotografen in Monumenten van Papier en Karton trouwens heel interessant.

Waar het publiceren van je eigen genealogisch onderzoek op internet al niet toe kan leiden, veel interessante contacten en een vermelding en bedanking in een mooi boek!

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.